natt inlägg med funderingar

Jag har en fundering.

Homsexuella män får inte lämna blod pga av att de har analsex o tar emot analsex. Det hela har att göra med bakterier,

MEN en tjej som tar emot analsex och en kille som ger analsex får lämna blod. Varför är det en skillnad. För dom har väl också bakterier?

Det här är för mig VÄLDIGT konstigt. Vad är det som är skillnad egentligen? ja menar vem det nu än är som lämnar blod så testas alltid blodet innan det släpps ut i blodbanken. Skulle homosexuellas blod vara mycket mer farligt än en hetros blod?


kan någon ge mig en förklaring?

Kommentarer
Postat av: Laven

Det hela handlar om att det löper större risk för homosexuella att få hiv och eftersom det oftast inte visas förrän 6 månader så "låter man dom" inte att donera blod. Att lämna blod är ingen mänsklig rättighet därför har de inte brytt sig. Det finns inget riktigt förbud men de som lämnar blod måste vara 100% fria från blodsjukdomar och med homosexuella kan de väl inte vara de...Hoppas du blir nöjd med svaret!

Postat av: Laven

sista meningen ska va: Kan de väl inte vara säkra på de....

2008-10-15 @ 15:26:36
URL: http://lavenm.blogg.se/
Postat av: Anonym

Det finns inget förbud för homosexuella att lämna blod, det vill säga läggningen som sådan utgör inte hinder för blodgivning.

Ingenstans i socialstyrelsens regelverk för blodgivning eller i blodcentralernas informationsmaterial står ordet "homosexuell".

Däremot tillåts inte en man som haft sex med en annan man att lämna blod (oavsett om han betraktar sig som homosexuell eller ej).Viktigaste orsaken till regeln är att risken för HIV-smitta vid sex mellan män i Sverige fortfarande är hög: 130 av 500 nysmittade med HIV under 2007 fick smittan via sex med annan man. Det är en kraftig ökning jämfört med år 1999 då siffran var cirka 50. Enligt svensk statistik är risken för HIV-smitta för män som har sex med andra män, även om den är liten, mångdubbelt större än för personer som har sexuellt umgänge endast heterosexuellt.

Förutom att blodet testas på olika sätt (vilket tyvärr inte medför 100 procents säkerhet) har sedan länge personer som löper stor risk att ådra sig allvarlig infektionssjukdom som kan överföras med blod, inte tillåtits bli blodgivare. Detta gäller inte enbart man som haft sex med annan man, utan även exempelvis den som utanför sjukvården någon gång injicerat sig med droger, anabola steroider eller annat preparat samt den som erbjudit sex i utbyte mot pengar, droger eller annan ersättning.

2008-10-20 @ 01:24:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback